susimetam.lt / blog /

3 pagrindiniai klausimai, kuriuos turi atsakyti prieš paskelbiant paramos sutelktinio finansavimo projektą

2020-05-19 - Vaidas J. | SUSIMETAM.LT

Sutelktinis finansavimas yra toks lėšų rinkimo budas internete, kai paskelbtam projektui internete siekiama pritraukti kuo daugiau smulkių rėmėjų ar finansuotojų. 5 ar 10 eurų gali atrodyti nereikšminga suma, tačiau sulaukus 1000 o gal ir daugiau žmonių dėmesio, bendra surinkta suma tampa reikšminga ir įgalinančia veikti ir pasiekti numatytus tikslus.

Kadangi kiekviena sutelktinio finansavimo platforma yra kažkuo unikali, prieš paskelbdami projektą sutelktinio finansavimo platformoje turėtumėte visų pirma pasidomėti kokios yra pagrindinės jų taisyklių nuostatos (1) dėl lėšų išmokėjimo, (2) taikomų mokesčių ir (3) projektų paskelbimo.

Taip, būtent tokia tvarka reikėtų pradėti platformų vertinimą. Juk kokia prasmė skelbti projektą platformoje, jei negalėsite surinktų pinigų gauti, jis bus komplikuotas, gal juos gausite tik mėnesio, o taikomi mokesčiai bus ženkliai per dideli.

Taigi, pradėkite nuo šių klausimų:
1. Kaip ir per kiek laiko surinktos lėšos bus išmokamos projektų iniciatoriams? Ar šalis kurioje gyvenate ir veikiate yra platformos palaikomų šalių sąraše? Kaip bus atliekamas asmens tapatybės ar organizacijos patikrinimas, ar turite reikiamus dokumentus?

2. Kokie mokesčiai yra taikomi platformoje? Kiek apmokestinamos rėmėjų jums pervedamos sumos? Koks yra platformos administravimo /tarpininkavimo mokestis ir kaip jis apskaičiuojamas? Ar mokesčiai yra skaičiuojami nuo surinktos sumos, o gal yra ir menesinis ar metinis naudojimosi platforma mokestis? Jei platforma yra nemokama, bet yra teikiamos Premium mokamos paslaugos, galbūt jas vis tiek turėsite pirkti, nes minimalaus funkcionalumo jums paprasčiausiai nepakaks?

3. Kokios yra sąlygos, kad jūsų projektas būtų paskelbtas platformoje. Ar tam reikalinga registracija, ar projektai bus paskelbti iš karto, ar tik po jo įvertinimo? Ar tikrai turite visą reikiamą informaciją projektui paskelbti - nuotraukas, video, aprašymą? Ar tikslas kuriam planuojate rinkti lėšas patenka į tinkamų sutelktinio finansavimo platformos veiklų sąrašą?

Turite idėja, turite pasirinkęs platformą, bet nesate tikri ar galite atsakyti į visus klausimus?

Rašykite ir mes jums padėsime: https://susimetam.lt/kontaktai


Pasidalink: