susimetam.lt / blog /

5 priežastys išleisti knygą sutelktinio finansavimo būdu

2021-03-04 - Vaidas J. | SUSIMETAM.LT

Konkurencija tarp rašytoju tikrai didelė. Todėl jei nusprendėte išleisti savo knygą, kuri būtų skirta ne tik jums, bet ir norite sulaukti skaitytojų dėmesio, knyga turi būti parengta ir išleista kokybiškai. Jums reikės bent jau teksto redagavimo, maketavimo, knygos dizaino ir žinoma leidyklos paslaugų. Tradiciškai šios išlaidos apmokamos leidyklų sąskaitą, bet jei nusprendėte knygą išleisti savarankiškai, tai gali pasirodyti pakankamai brangu. Sutelktinis finansavimas yra vienas iš alternatyvių ir vis labiau populiarėjančių būdu surinkti lėšų knygos leidybai ir ne tik tarp naujų rašytojų, bet ir tarp tų kurie turi pinigų, ar net yra išleidę ne vieną knygą bendradarbiaudami su leidyklomis. Tad kuo sutelktinis finansavimas yra patrauklus?

1. Sutelktinio finansavimo būdas leidžia paspartinti pajamų gavimą

Sutelktinis finansavimas kažkuo labai panašus į išankstinį užsakymą, bet tai nėra įprastas pirkimo pardavimo sandoris. Sutelktinio finansavimo platformose parduodamos ne prekės, o siūloma paremti idėją, kuri be kitų palaikymo gali nevirsti realybe. Be to siūlant įvairius atlygius už paramą, busimi skaitytojai gali „nusipirkti“ ne tik knygą, bet ir įvairias patirtis, kurios neparduodamos knygynuose – gauti knygą su autografu, specialų knygos įrišimą, susitikimą su autoriumi ar karmos taškų. Tai leidžia jums rinkti pinigus dar net neturint galutinio produkto – knygos, o surinkus pakankamai lėšų sumokėti redaktoriui, dailininkui, o gal net ir padengti jūsų pragyvenimo išlaidas knygos rašymo metu.

2. Sutelktinis finansavimas yra motyvacijos šaltinis

Reikia pripažinti, imti ir rašyti kiekvieną diena gali ne kiekvienas. Ypač tuomet, kai dar niekas nežino, kad jūs rašote knygą. Tuomet visada gali rasti svarbesnių užsiėmimų. Antra vertus, kaip rodo patirtis, knygos kurioms renkamos lėšos sutelktinio finansavimo platformose, dar nebūna išbaigtos arba turima tik jos idėją. Peržiūrėjus sutelktinio finansavimo projektus, matyti, kad rašymas vyksta paraleliai lėšų rinkimo kampanijai, autorius bendrauja su būsimais skaitytojais, dalinasi savo kelione, sunkumais ir atradimais, atsiklausia jų nuomonės ir semiasi įkvėpimo. Surinktos lėšos irgi įpareigoja, bet pagrindinis motyvacijos šaltinis yra palaikymas ir gaunamas rėmėjų pasitikėjimas.

3. Sutelktinis finansavimas padeda pasiekti auditorija

Einant tradiciniu keliu, dažniausiai knygos pristatymas prasideda tik knygai fiziškai atsiradus knygynų lentynose ar internetinėse parduotuvėse. Tuo tarpu, rengiantis išleisti knygą sutelktinio finansavimo būdu, knygos pristatymas ir viešinimas prasideda tą pačią minutę, kai paviešinate savo lėšų rinkimo kampaniją (o dar geriau, kai pranešate, kad organizuosite sutelktinio finansavimo projektą). Neretai pati knygą gali pasirodyti po pusmečio ar net metų. Ir vis tik visu tuo laikotarpiu jūs jau kuriate savo bendruomenę ir ateities skaitytojų ratą. Pati sutelktinio finansavimo idėja - pritraukti kuo daugiau žmonių, užkoduoja žinutės apie jūsų knygą pasklidimą.

4. Sutelktinis finansavimas padeda parduoti

Vienas pagrindiniu iššūkių su kuriuo susiduria knygų autoriai, tai skaitytojų mąstymas, kad „nusipirksiu vėliau“. Todėl dažnai žmonės perka knygą apie sodininkystę atėjus pavasariui, romaną ruošiantis atostogoms, nuotraukų albumą užslinkus rudens pilkumai ar kokį technikos žinyną artėjant draugo gimtadieniui. Pristatant knygą sutelktinio finansavimo platformoje, lėšų rinkimas vykdomas ribotą laiką, dažniausiai 30 dienų. Žmonės turi čia ir dabar nuspręsti ar turės šią knygą ar praleis progą. atvejais padeda parduoti. Negana to žmonės prisidėdami prie knygos išleidimo tarsi tampa nedidelės bendruomenės dalimi, kuri yra atsakinga už šios knygos egzistavimą. Knygos pirkimas irgi yra emocinis veiksmas, bet galėjimas įgyvendinti kieno nors svajonę yra dar stipresnė emocija.

5. Sutelktinis finansavimas suteikia patikimumo

Ilgą laiką savarankiškiems rašytojams, prisistatant buvo sunku konkuruoti su tradiciniais leidėjais, nes jie buvo tas filtras, atsijojantis gerus nuo blogų, ir tokiu būdu užsitarnavusių skaitytojų pasitikėjimą. Vis tik sutelktinis finansavimas iš esmės pakeitė suvokimą apie savarankiškai knygas leidžiančius rašytojus. Sėkminga sutelktinio finansavimo kampanija ne tik sudaro galimybę susipažinti su jūsų knygos kūrimo keliu, bet ir su jūsų asmenybe, jūs tampate žinomu. Be to kiekvienas prie jūsų knygos išleidimo prisidėjęs žmogus didina ir jūsų kaip kūrėjo vertę, tampa jūsų patikimumo įrodymu ir ambasadoriumi. Todėl vėliau kuomet jau knygynuose pristatinėsite savo išleistą knygą būsite žymiai geresnėje pozicijoje, nei tie išleidę knygą savo lėšomis, o gal aplenksite dėmesiu ir leidyklų pristatomus naujus kūrėjus, nes būsime tikrai ne vienas.

Norite išleisti knygą Lietuvoje? Kviečiame tai daryti kartu su susimetam.lt komanda. 


Pasidalink: